Wszystkie owoce, jakie możesz kupić w sklepie mają właściwości alkalizujące (odkwaszające). Sprawa rozchodzi się o zawartość poszczególnych minerałów, z których jedne mają właściwości zakwaszające (siarka, chlor, fosfor), a drugie odkwaszające (wapń, magnez, sód, potas, żelazo). Owoce i warzywa mają dużo potasu, mleczne przetwory zawierają sporo [...]
[...] organizmu, mogą też skutkować różnymi niedoborami, a nawet chorobami. Dlatego, zanim zdecydujemy się na tak poważny krok, powinniśmy zapoznać się z całokształtem diety, jakie może nieść za sobą zagrożenia, o jej wymogach i zasadach. Poznać ten system żywienia na tyle, by to był świadomy wybór. Dlatego istotne jest to, by wiedza zdobyta w tym [...]
[...] szpinak, sałata. Jeśli źle tolerujesz te warzywa to możesz zrobić wyciągi olejowe na bazie ziół. 1g (łyżeczka) suszonej bazylii to około 27% RDI, także przelicz sobie jakie mniej więcej ilości bazyli na litr oleju. Witaminy z grupy B... nie wiem jak u Ciebie z tolerancją płatków drożdżowych odżywczych, bo zawierają dość sporo błonnika [...]
[...] szpinak, sałata. Jeśli źle tolerujesz te warzywa to możesz zrobić wyciągi olejowe na bazie ziół. 1g (łyżeczka) suszonej bazylii to około 27% RDI, także przelicz sobie jakie mniej więcej ilości bazyli na litr oleju. Witaminy z grupy B... nie wiem jak u Ciebie z tolerancją płatków drożdżowych odżywczych, bo zawierają dość sporo błonnika [...]
[...] 100% wit. A z żywności to nawet 0,03zł/100% więc jest różnica spora... Oleje są najprostszym sposobem, jednak niekoniecznie najbardziej ekonomicznym w ogólnym obrazie. ► A jakie jest Twoje zdanie odnośnie suplementacji? Obecnie kończę multipaka https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_VitaminALL_SPORT-opis34822.html#opis i dużo osób mnie [...]
Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem [...]
[...] niepodważalny”. Szkoda, że Kip Andersen nie jest naukowcem. Ba, wielka szkoda, że nie posiada żadnych kwalifikacji oraz elementarnych predyspozycji do zrozumienia danych, jakie przeczytał. Taki sam problem dotyczy większości populacji. Nie wierzysz? Zapytaj dowolnie spotkane osoby o związek i wykres liniowy, o parabole, o odwrotnie [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] której należą między innymi maliny. Jeżyny nierzadko można spotkać rosnące dziko, ale zanim będziemy się delektować ich kwaskowatym, aromatycznym posmakiem – warto poznać, jakie właściwości i jakie może być ich zastosowanie. Są bardzo dobrym źródłem m.in. witaminy C. Dzięki temu dobrze wpływają nie tylko na układ odpornościowy, ale też na nasz [...]
[...] na tym, co można jeść. Oczywiście są to głównie produkty roślinne. Możliwe korzyści zdrowotne Z racji tego, że nie ma sztywnych zasad w tej diecie, ciężko jest ocenić, czy i jakie przynosi korzyści zdrowotne, dlatego zwykle porównuje się je do diet roślinnych. Największe znaczenie ma tutaj sam fakt spożywania głównie owoców, warzyw, roślin [...]
[...] przeczytać w dodatku do artykułu, pod częścią główną. W jednym z badań przedstawiciele firmy oferującej wyroby detoksykujące, oczyszczające itd. nie potrafili powiedzieć, jakiego rodzaju toksyny rzekomo usuwają ich produkty. Anonimowy autor napisał: „Znajdujące się w naszym organizmie toksyny to nic innego jak substancje chemiczne”. W [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]